lørdag 28. desember 2013

Årets julegave

Den amerikanske multimediakunstneren Jeff Wilkie har fått et spesielt forhold til Anjas minne, og vi har fått et spesielt forhold til et av hans bilder.


Anja var veldig glad i sommerfugler. Hun visste hun skulle dø. Hun visste hun skulle til et annet sted. Hun kalte det «Regnbuelandet». Hun avtalte tidlig hvordan det siste blogginnlegget på anmest.blogspot.no skulle se ut. 

Vi googlet «rainbow butterfly», og trålte gjennom glorete bildefunn. Så googlet vi «butterfly rainbow», og der fant vi Jeffrey Michael Wilkies maleri med samme tittel på øverste hylle. Det var bare å laste ned og opp på bloggen.
www.jeffwilkie.com
Jeg ville sikre oss mot eventuelle krav, og sendte en mail til kunstneren og ba om tillatelse til å bruke bildet som illustrasjon til dette formålet. Han var rørt og beæret.

Det var lett å velge julegave til de nærmeste i år, altså Anjas nærmeste. Siden vi uansett behøvde flatpakkede gaver til reisen, var reproduksjoner av maleri perfekt gave til foreldre, søsken, bestevennene. Foreldre og en fadder skulle også få barnehage- og skolefoto av barna.


Jeff Wilkie
Jeff Wilkie måtte nok en gang uttrykke sin takknemlighet over å få være del av minnet om Anja. Han ville først gi oss muligheten til å reprodusere selv fra fil, men det ville i beste fall bli kjempedyrt. I stedet fikk jeg kvantumrabatt, og han fulgte meg tett opp om forsendelsesbetingelser, både hva kostnader og sikkerhet angår.

Mandag 18. november gikk pakken med FedEx fra Las Vegas med antatt ankomst på min dør påfølgende onsdag. Syv små og syv mellomstore reproduksjoner kom fram i flott passepartout, sammen med et håndskrevet kort fra Jeff Wilkie selv, som virkelig satte på plass at det ikke bare var tomme fraser om beærelse og takknemlighet.

I utgangspunktet kan Wilkies kunst fort dømmes til plakatkunst eller i beste fall popkunst, men det er dybder der som ikke hører hjemme på høyglanset rull. Du får en kontrast mellom spillet i bakgrunnen og de mer påklistrede sommerfuglene, en kollisjon mellom det fotografiske og det maleriske.

Butterfly Rainbow gir uansett et dypere inntrykk på oss. Det er blitt en del av Anja. Det er blitt et Anjas evangelium; om det som kommer etterpå. For oss heter maleriet først og fremst «Regnbuelandet».

1 kommentar:

  1. Flott å høre historien bak bildet og fantastisk julegave til minne om Anja. Godt å kunne følge med på hvordan det går med dere nå. Du er en fantastisk pappa! Klem fra Catrine

    SvarSlett