fredag 27. desember 2013

Den første julen

Alle venter at den første jul uten kona, mamma, dattera, søstera, skal være spesielt ille. Jeg vet ikke hva det kommer an på.

Mindre enn en time atter at Anja døde, avtalte vi at vi skulle ta julefeiringen på Sandsøya. Det er her Anja og søskenene vokste opp hos fosterforeldre, som aldri har sluttet å være foreldre for de tre.


De har heller ikke tenkt til å slutte å være besteforeldre, og synes det er stor stas med fem barnebarn på besøk.

Nå er jeg og ungene her, og lillesøstera med sine to barn. Fosterforeldrenes egne sønner har vært innom i jula. Broren til Anja har hatt barnefri jul sammen med kona si i Steinkjer.

Med bestemor, bestefar, tre voksne og fem barn, blir det ikke plass til alle i samme hus. Vi fikk rorbua til disposisjon, mens Andreas fikk plass hos bestemor.
Tre rorbuer på rekke og rad på Mikkelholmen, vi bor i den nærmeste.
Juleferien ble booket to måneder i forveien. Fly til Ålesund. Tre netter på hotell med feiring av Andreas' femårsdag hos tante Laila med mormor på besøk. Så leiebil for turen og tilværelsen på Ytre Søre.

Det er forunderlig lite prat om savn. Bestemor har snakket litt med Andreas om at de savner «ho mamma». Andreas kan ikke snakke om at han savner henne uten å ta med Lille My i samme slengen, chihuahuaen vi har vært avlastningshjem for et par ganger. Den har det ikke vært tid til siden.
Utsikt til Sandshamn og besteforeldrenes nabolag.
Andreas viser mest at han savner pappaen sin. Han «vil ikke sove hos bestemor igjen», sier han. Han vil være med «i hytta». Han vil ikke snakkes til fornuft. Han har mange lange logiske rekker med argumenter for, men det går jo greit til slutt. Når han legger seg er det nattakos og hadetkos på en gang. Ikke noe «ses i morra», bortsett fra når vi har andre planer enn å komme tilbake til bestemor og bestefar igjen. Da vil han være med, og det skulle bare mangle.

Far sjøl har hatt «en gammeldags juleferie» til han å være; det betyr luftveisplager fra første til siste skolefridag. Det blir dessverre mye soving, men i denne situasjonen er det med avlastning. Hell i uhell. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar